§ 1 LOVVERK
Skolefritidsordningen blir drevet etter lov § 13-7 og forskrift §§ 23-1 til 23-6 i opplæringsloven.
§ 2 EIERFORHOLD
Flesberg kommune eier skolefritidsordningen ved Flesberg skole.
Skolefritidsordningen hører administrativt til Oppvekst- og kulturetaten, enhet Flesberg skole.
§ 3 MÅLSETTING
Skolefritidsordningen i Flesberg kommune skal gi tilbud om trygt tilsyn, omsorg, leik og samvær for barn på småskoletrinnet. Arbeidet skal skje i nært samarbeid med foreldre/foresatte. SFO skal ha en egen årsplan.
§ 4 OPPTAK
§ 4.1 Opptaksmyndighet
Opptaksmyndighet er delegert til etatssjefen som gjør opptaket etter innstilling fra SFO-leder og rektor. Klageinstansen er kommunens klagenemnd.
§ 4.2 Opptakskriterier
-
Som hovedregel gis det plass til barn på småskoletrinnet (1. - 4. trinn) i Flesberg kommune.
-
Hver plass knyttes til 1 barn og kan ikke deles av søsken.
-
Barn med spesielle behov har fortrinn etter sakkyndig vurdering.
-
Hvis søkerne må prioriteres, legges følgende til grunn:
-
De yngste barna
-
Barn fra hjem med sykdom eller spesielle sosiale vansker
-
Barn med aleneforeldre
-
Bosted
§ 4.3 Årlig hovedopptak
Hovedopptaket gjennomføres samtidig med kommunens barnehageopptak. Den tildelte plassen gjelder fra 1. - 4. årstrinn, dersom ikke søknad om endring eller oppsigelse foreligger. Nye søkere må levere elektronisk søknad til Oppvekst- og kulturetaten. Søknadsskjema og informasjon om SFO-tilbudet finnes på kommunens nettsider: www.flesberg.kommune.no. Søknadsfristen kunngjøres i Laagendalsposten og på kommunens nettsider.
Ved vesentlige endringer i SFO-tilbudet vil det være nødvendig for alle som har, eller ønsker SFO-plass, å søke ved hovedopptaket. Dette vil bli annonsert i god tid før søknadsfristen. De som ønsker å endre plass påfølgende skoleår, må søke om dette ved hovedopptaket.
De som har behov for bistand når de skal fylle ut digital søknad, kan få hjelp til dette på skolene, i barnehagene, på biblioteket eller på kommunehuset.
§ 4.4 Søknader utenom hovedopptaket
Det er mulig å søke om SFO-plass hele året. Elektronisk søknad leveres til Oppvekst- og kulturetaten. Søknadsskjema og informasjon finnes på www.flesberg.kommune.no. Tildeling av ny plass forutsetter at det er ledig kapasitet i forhold til eksisterende bemanning.
§ 4.5 Oppsigelse av SFO-plass
Tildelt plass kan sies opp hele året. Skriftlig oppsigelse leveres til Oppvekst- og kulturetaten. Oppsigelsesfristen er 1 måned, regnet fra den 1. i påfølgende måned. Oppsigelsestiden regnes fra den datoen Oppvekst- og kulturetaten mottok oppsigelsen, hvis ikke noe annet er oppgitt. Det må betales for plassen i oppsigelsestiden selv om den ikke benyttes.
§ 4.6 Endring av SFO-plass
Tildelt plass kan endres hele året, men det er bare mulig å endre plassen 1 gang hvert skoleår. Søknadsskjema og informasjon finnes på www.flesberg.kommune.no. Utvidelse av plass forutsetter at det er ledig kapasitet i forhold til eksisterende bemanning. Reduksjon av plass følger de samme fristene som oppsigelse av SFO-plass.
§ 5 BETALING
§ 5.1 Betaling
Det betales for opphold og kost i henhold til betalingssatser vedtatt av kommunestyret. Det gis søskenmoderasjon når familien har andre barn i barnehage eller SFO. Det gis 30 % søskenmoderasjon for barn nummer 2, og 50 % for barn nummer 3, 4 (osv). Moderasjon gis ikke på kost.
Ved manglende betaling utover 1 måned etter betalingsfrist vil plassen bli oppsagt.
Gebyr for å hente etter fastsatt tid: kr 230.
§ 5.2 Skyss
Foresatte er selv ansvarlige for skyss til og fra SFO.
§ 6 LEIKE OG OPPHOLDSAREAL
Skolefritidsordningen skal ha en egen base. I tillegg må SFO ha adgang til skolens spesialrom. Dette avtales med rektor hvert halvår.
Uteområdet skal være variert og stimulere til barnas leik og kreativitet.
§ 7 BEMANNING OG LEDELSE
Skolefritidsordningen hører administrativt til Oppvekst- og kulturetaten. Rektor på skolen har ansvar for å gi et SFO-tilbud.
Når skolefritidsordningen er knyttet til skolen, er rektor administrativ og faglig leder.
Rektor har ansvar for å legge til rette for samarbeid mellom ansatte i SFO og resten av skolens personale.
Barnas tid i SFO og skole må sees i sammenheng.
Skolefritidsordningen skal ha en daglig leder som inngår i skolens ledergruppe. Ved tilsetting av daglig leder skal søkere med barnefaglig bakgrunn prioriteres.
Ansatte i SFO må legge frem tilfredsstillende politiattest. Alle ansatte har taushetsplikt.
Bemanning fastsettes etter en bemanningsnorm på 1 voksen pr. 15 barn.
Det ansettes ekstra hjelp for barn med spesielle behov etter sakkyndig vurdering.
Rektor utarbeider forslag til bemanningsplan snarest mulig etter hovedopptaket.
§ 8 DAGLIG OPPHOLDSTID OG ÅRLIG ÅPNINGSTID
§ 8.1 Daglig oppholdstid
Tilbudet om daglig oppholdstid er 9,5 timer mellom kl. 07.00 - 17.00. Rådmannen fastsetter daglig oppholdstid.
SFO-tilbudet forutsetter at minst 7 barn har behov for plass. Hver økt (morgen og ettermiddag de enkelte ukedagene, timene etter kort skoledag og hele skolefridager) som har mindre enn 7 søkere ved hovedopptaket, vil ikke inngå i SFO-tilbudet for det påfølgende skoleåret.
Hver plass har et fastsatt antall timer per uke. De ulike plassene er beskrevet på kommunens nettsider. Ubenyttede timer kan ikke overføres fra uke til uke.
§ 8.2 Årlig åpningstid
SFO er stengt 4 uker i juli, i romjula og påskeuka samt 5 planleggingsdager i løpet av året, som sammenfaller med skolens planleggingsdager.
Åpningstiden er kl. 07.00 - 16.45.
Påmeldingsfristen opplyses i forkant av høst- og vinterferie. Barn som blir påmeldt etter fristen kan det ikke garanteres plass for. Ved færre enn 10 påmeldt barn i feriene vurderes samarbeid med Lampeland barnehage.